Arılar

Arılar dünyamızda besin döngüsünün devamı için olmazsa olmaz bir basamağın temsilcileridirler.Eğer arılar olmasa idi birçok bitkide tozlaşma gerçekleşmeyecek ve bitkilerin çoğalması mümkün olamayacaktır.Bu da biz insanların beslenmesi için gerekli olan meyve ve sebzelerin tükenmesi anlamına gelir.Arılar hem yaban hayat için hemde insan hayatı için yokluğuna karşı önlem alamayacağımız canlılardır.

Arılar çiçeklerden nektar ve çiçek tozu toplar ve yaşamları için topladıkları nektarlardan bal üretirler. Bir arı kolonisinde çiçeklerden nektar ve çiçek tozu(Polen) toplama işlemini işçi arılar yapar. Yaz mevsiminde ürettikleri balı aslında biz insanlar için değil kış mevsiminde besin kaynağı olarak hazırlarlar.
Dünyamızda yaklaşık olarak 12000 arı türü vardır.Bu arı türleri içinde bazı türler kendi yaşamları için bal üretirken , bazı işgalci ve asalak türlerde bal arılarının ürettikleri balı çalarak yaşayan arılardır.
Kraliçe arı yumurtladıktan sonra arılar dört evreden geçer.bunlar 1:Yumurta 2) Larva 3)Pupa .Pupa evresinden çıkan yavru arı beslenerek büyür ve yetişkin bir arı haline gelir.Bir arı kolonisinde dişi, erkek, işçi,ve kraliçe arı gibi hiyerarşik gruplar vardır.Bu konulara şu anda girmeyeceğim.Çünkü arıcılık ayrı bir bilim dalıdır.
Bir çok arı türü var demiştik bunlar arasında bal arıları, eşek arıları, koloni halinde yaşamayan tek başına yaşayan arılar, iğnesiz arılar , toprak arıları, guguk arıları, dev arılar vs…
Arıların bir çok avcısı vardır.Fakat bunlar arasında en hızlısı arı kuşudur.Bir diğer düşman ise ormalarda koloni kuran arıların ballarını yiyip yuvalarını dağıtan Ayılardır.
Arı türlerinden bazılarından örnekler verebiliriz;
Kamboçyada ve güney ve güneydoğu Asya’da doğal yayılm gösteren Latince adı Apis dorsata, olan ormanlık alanlarda yaşayan dev bal arıları.Bu dev bal arıları bir ağaç dalına dikey olarak 1 metrekareye kadar büyüklüğe ulaşabilen petekler yaparlar ve içi bal doludur.Bu petekler deki bal ormanda yaşayan köylülerinde besin kaynağıdır. Ayrıca yerli halk peteklerden balmumu yapar.
Endonezyada yaşayan Azman Dev Eşek Arısı , Japonyada yaşayan Dev japon arısının zehiri o kadar etkilidir ki; bir insanı ısırdığında ısırdığı dokuyu otolize edip eritir.Dev eşek arıları normal bilinen balarılarına göre dev boyutlardadır.Bu sebeple bir bal arısı kolonisi dev japon arısı için kolay lokma sanılabilir.Fakat gerçek pek de öyle değil.Dev japon eşek arıları 18 derece üzerindeki ortam sıcaklıklarını tolore edemez ve eşek arısını ölüme kadar götürebilir.Bir japon eşek arısı binlerce balarısının bulunduğu bir kovana saldırmaya kalkarsa ölüm fermanını imzalar.Peteğin içine girince petek içinde bal arılarının vücud sıcaklıkları kovan içini ısttığı için , sıcaklık tolore edemeyeceği derecelere çıkacak ve dev japon arıları ölecektir.
Latince adı olan kağıt eşek arılarının yuvası yani peteği tıpkı bir kağıt inceliğinde olup yağmur yağışından sonra eşek arıları yuvadaki damlaları emerler ve daha sonra kusarak ortamdan uzaklaştırırlar.Ayrıca petek içlerindeki nemi kurutmak için kanatlarını bir vantilatör gibi çırparak yavrular için gerekli olan kuru petek odacıklarını sudan arındırırlar.
Amazon Bal arıları diğer adlarıyla ‘ Katil Arılar ‘ amazon Yağmur ormanlarında çok büyük sayılarda populasyonlara erişebilmektedir.Katil arılar sahip oldukları zehirleriyle amazon ormanlarında 1000 ‘ e yakın kişinin ölümüne neden olmuştur.Aslında bu canlılar katil değildir.Sadece yuvalarını ve koloni bireylerini korumak istemeleri, kendi canlarını feda ederek düşmanlarına tek silahları olan zehirli iğneleri ile saldırarak öldürür.

Share