Benjamin çiçeği

Benjamin Çiçeği Nedir?

bjmLatince adı Ficus benjamica olan Benjamin bitkisi her dem yeşil ,çalımsı , evlerde sıklıkla yetiştirilen bir saksı bitkisidir.Benjamin bitkisinin anavatanı Avusturalya ve Güneydoğu asyadır.Evde yetiştirilen benjaminin ortalama boyu 80-100 cm kadardır.Fakat uygun ortam koşullarına sahip ise 1,5 metreye kadar boylanabilir.

Benjamin bitkisinde çiçeklenme yoktur.Üreme yani çoğaltma ise uç taze sürgünlerden kesilen sürügünlerin ekilmesi , çelikleme ile yapılır.

Yaz aylarında toprağı kuru bırakılmamalı düzenli olarak sulanmalı ve yapraklarda su püskürtülmelidir..Kışın ise toprağın hafif nemli kalması yeterlidir.

Direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır fakat aydınlık ortamlar sağlanmalıdır.

Benjamin bitkisinde kurumuş uç dallar budanmalı,bitki marketlerinde satılan özel sıvı gübreler ile ilkbahar ve yaz mevsimlerinde iki defa desteklenmeli,bitki eğer bulunduğu yerde hızlı ve bol sürgün veriyorsa kesinlikle yeri değiştirilmemelidir.

Kış mevsiminde minimum 7 derecede hayatta kalır,benjamin bitkisi için optimum sıcaklık aralığı ise 14-22 derecedir.

Bitkinin boy , kütle ve kök biyokütlesi içinde bulunduğu saksı ve toprağa küçük gelmeye başladığı an saksı uygun büyüklükte bir saksı ile değiştirilmelidir.Saksı değişimi ilkbahar ayları dışında kesinlikle yapılmaz.Kullanılan toprak ise çiçekçilerde satılan kök gelişimi için elverişli kolay hava alabilen , su geçirgen toprak yeterlidir.

Aşağıda videolarda Benjamin (Ficus Benjamina) doğal şartlarda bir ağaç gibi büyüdüğü gibi saksıda yetiştirildiğinde nasıl büyüdüğünü görebilirsiniz. Devamını Oku