Akvaryum

Ciklet balıkları,akvaryum balıkları,tuzlu su balıkları,akvaryum bitkileri

Japon Balıkları

jpn japon balığı denilince akla ilk gelen Çin olmalıdır.Çünkü akvaryum tarihine bakarsak ilk süs balığı üretimi MS 970 yıllarında Çinde Sung Hanedanlığı döneminde mat kahverenkli bir sazan türü olan Carassius auratusve diğer türlerinin melezlemiş ve Goldfish ( Altn balığı) adını vermişlerdir.İlerleyen yıllarda Japonlarda süs balıçılı yetiştirme işine girmiş ve Altın balığının bir çok çeşidini melezleme yöntemiyle çoğaltmıştır.Dünyaya japonyadan yayıldığı için adı dünyada ve ve ülkemizde Japon balı yada altın balı olarak bilinmektedir.
Japon balıklarının bir çok varyetesi (çeşitleri) vardır.En çok bilinen çeşitleri şunlardır;

Adi Japon Balığı (Common Goldfish 0-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Alaca renkli Japon Balığı (Bristolshubunkin 0-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Comet Japon balığı ( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Peçe Kuyruklu Japon balığı ( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Yelpaze Kuyruklu japon balığı ( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Oranda Japon balığı(Baş üzerinde toparla bir yapı vardır( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Teleskop Japon balığı(Siyah renkli ve yuvarlak çıkı gözlüdür,( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.)
Aslanbaş japon balığı ( 8-20 derece arası sıcaklıkta yaşayabilir.) Devamını Oku

Melek Balıkları

Melek balıkları Amerikan ciklet olarak adlandırılan ciklet grubuna dahil olan, akvaryum hobicilerinin sıkça beslediği yumuşak huylu ve barışçıl bir tatlı su balık türüdür.İyi huylu olması sebebiyle sahibine o kadar alışırki zamanla elinizden bile yem yiyebilir.
Melek balıkları Amerikan Ciklet denilmesinin sebebi, Fransız Guyanası, Brezilya , Peru ve Amazon nehrinde doğal olarak yayılım göstermeleridir.Doğala yaşam alanları güney Amerika ‘dır. Melek balıkları Akvaryumcunuzdan alacağınız pul yem yada canlı yem olarak satılan tubifex adı verilen kurtçuklar ile besleyebilirsiniz.Eğeryeterli bir filtre sisteminiz yoksa, akvaryum suyunun temiz kalmasını istiyorsanız canlı yemden uzak durun derim.
Melek balıkları yumurtlayarak ürer ve 100-1000 arasındaki yumurtalarını koyu sert ve dikine bir zemin üzerine yapıştırırlar.Erkektarafından döllenen yumurtalardan çıkan yavrular , yine anne ve baba çiklet tarafından korunur ve bakıma alınarak yavrular büyütülür. Devamını Oku

Zebra Ciklet Balıkları

Doğal yaşam alanı Orta Amerika bölgesinde yer alan Malawi gölü olan Zebra cikletler akvaryum hobicileri arasında sevilen bir balıktır.Özellikle kötü ortam koşullarına son derce dayanıklı bir ciklet balık türü olan zebra cikletler akvaryum hobisine yeni başlıyanlar için idzebckeal bir ciklet türüdür.

Latincede Archocentrus nigrofasciatus,Cichlasoma nigrofasciatum, Cryptoheros nigrofasciatus ve Heros nigrofasciatus 3 farklı tür isimleriyle bilinen bu ciklet türü vücudlarındaki siyah çizgiler nedeniyle zebra ciklet adı ile bilinir.Aslında bu bilgi tam olarak doğru değildir.Çünkü zebra çikletlerin beyaz, mavi, turuncu, albino, yada alacalı renklerede sahip farklı türleride bulunmaktadır.Akvaryumunuza alacağınıza zebra balıklarını aynı renkten seçtiğniz taktirde,doğacak zebra balıklarının renk saflıklarıda o derecede artacaktır.Eğer Farklı renklerde(Farklı türlerde) zebraları satın alırsanız yavrularda melez renklere sahip olacaktır.

(Not:Zebra Ciklet balığındaki 3 farklı tür isimleri biyolojide sistematik biliminde kullanılan bir türe birden fazla verilen bilimsel isim yöntemidir.Bunun gibi tür isimleri Sinonim=synonim tür isimleri olarak tanımlanmıştır.)

Zebra cikletler davranışsal olarak bakıldığında agresif karakterde bir akvaryum balığıdır.Zebra cikletleri diğer ciklet türlerinde olduğu gibi yumurtlayarak çoğalırlar.Doğal yaşam alanı olan Malawi gölü derinliklerindeki kayalık kovukları yuva olarak benimseyen zebralar erkek birey yumurtaları döller ve yumurtaları yine bu kovukta korumaya alırlar.Yavru zebra balıkları büyümeye başladıklarında ise eğer akvaryumda başka balıklar var ise büyümeleri çok zordur.Genellikle yavrular erginleşemeden diğer balıklara yem olurlar.Bu durumda yavru balıkları annesi ile birlikte başka bir akvaryuma almak gerekir.Zebra balıklarının başka bir karakteristik özelliği ise eş seçimidir.Diş ve erkek birey eşleştikten sonra başka bir eş seçmezler.Çok eşli olmayan nadır balıklardan biridir.Fakat bu özellik erkek bireyin yavru balıkları bir canlı yem olarak görmesinin önüne geçemez.

Zebra ciklet balıkları uygun ortam koşulları sağlandığında 10 yıla kadar yaşayabilen ve maksimum 10-14 cm ye kadar büyüyebilir.Zebra cikletler icin uygun ortam koşulları 22-27 derece su sıcaklığı, ph 7,5-8,5 aralığında su ortamına sahip minimum 80-120 litrelik akvaryumlarda sağlanabilir.Zebra ciklet videolarını izleyebilirsiniz. Devamını Oku

Aslan Balığı

Aslan Balığı

Aslan balığı hakkında genel bilgiler verecek olursak ;

yaygın olarak bilinen adı ‘ Aslan Balığı ’ olarak bilinen Lion fish sırt ve yanal yüzgeçleri ile karakterize olmuştur.Her ne kadar Aslan balığı olarak bilinse de Akrep balığı ve Hindi balığı olarak ta isimlendirilir.

Pektoral(Göğüs) Yüzgeçlerinde bulunan zehirli dikenlere sahiptir.Bu sırt yüzgeçlerindeki dikenimsi yapılar zehirlidir.Aslan balığı bu yapıları ile bir canıyı sokması,bir insanı bile öldürebilir. Doğal yaşam alanları Hint- pasifik okyanusu ve kızıl deniz de mercan resifleri olan avcı etçil bir balıktır.Bunlar volitan aslan balığının genel özelliklerinden bir kaçıdır.
Her ne kadar doğal yaşam alanları Hint-Pasifik okyanusu olsa da insan etkenleri sonucu P volitans ve P. Miles türleri Atlas okyanusuna , amerikanın doğu sahillerine ve Karaiplere uzanan bir alanda habitlarının yayıldığı görülmüştür.Bu özelliği ile bu bölgelerede işgalci bir türdür.

Aslan balığının bilimsel adı Pterois volitans’dır. Pterois yani aslan balıkları göz alıcı renkleri ve gösterişli yüzgeçleri ve kırmızı ve esmer çizgileriyle tuzlu su akvaryumlarında beslenebilen bir prestij balığıdır.

Bakımı uzmanlık isteyen aslan balığının yetişkin ergin bireyleri 35 – 38 cm uzunluğa ve 480 gram ağırlığa kadar ulaşabilen fiyayatı pahalı bir balıktır. Devamını Oku