Melek Balıkları

Melek balıkları Amerikan ciklet olarak adlandırılan ciklet grubuna dahil olan, akvaryum hobicilerinin sıkça beslediği yumuşak huylu ve barışçıl bir tatlı su balık türüdür.İyi huylu olması sebebiyle sahibine o kadar alışırki zamanla elinizden bile yem yiyebilir.
Melek balıkları Amerikan Ciklet denilmesinin sebebi, Fransız Guyanası, Brezilya , Peru ve Amazon nehrinde doğal olarak yayılım göstermeleridir.Doğala yaşam alanları güney Amerika ‘dır. Melek balıkları Akvaryumcunuzdan alacağınız pul yem yada canlı yem olarak satılan tubifex adı verilen kurtçuklar ile besleyebilirsiniz.Eğeryeterli bir filtre sisteminiz yoksa, akvaryum suyunun temiz kalmasını istiyorsanız canlı yemden uzak durun derim.
Melek balıkları yumurtlayarak ürer ve 100-1000 arasındaki yumurtalarını koyu sert ve dikine bir zemin üzerine yapıştırırlar.Erkektarafından döllenen yumurtalardan çıkan yavrular , yine anne ve baba çiklet tarafından korunur ve bakıma alınarak yavrular büyütülür.


Melek balıkları yaşamları boyunca tek bir eş seçer.
Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra anne ve baba melek balıklarını yavruları ile birlikte ufak bir üreme akvaryumuna almak yavruların gelişimi için önemlidir.Aksi takdirde akvaryumdaki diğer melek balıklarına yem olabilirler.Yedek yavru akvaryumunda filtrelemeyi sünger filtre ile yapılmalı ve 6,5 ph ve 25-30 derece arası sıcaklıktaki ortam hazırlanmalıdır.

Yedek yavru akvaryumunuz yoksa 5 yada 10 litrelik bir su şiseine delikler açın ve şişeyi akvaryum içine sarkıtın.Yavruları bu şişein içine alarak gelişimlerini sağlayabilirsiniz.Yavru melek balıklarına çok ince toz yem verebilirsiniz yada akvaryumcunuzdan su piresi, artemia alabilirsiniz.
Yumurtlayarak üreyen melek balıklarının çeşitli renk kombinasyonlarına sahip türleri mevcuttur.Siyah , beyaz, alaca , üç renkli(tri-color) siyah , beyaz ve turuncu renkli varyantlarıda vardır. Melek balıkları çoğu ciklet balıklarının aksine akvaryum içindeki bitkiere zarar vermez ve bitkili akvaryumu severler.Melek balıkları hem etçil(Omnivor) , hemde otçul(herbivor) tatlı su balıklarıdır.Bunu sebebi doğal yaşaşm alanı olan güney amerikadaki bitkili ve bulanık tatlı sularda , PH 6,5 sertlikteki ortamlarda yaşamaya uyum sağlamış olmalarıdır.Melek balıkları için optimum ortam sıcaklığı 25-30 derecedir.Dikkat edilmesi gerekn önemli bir hususta Melek balıkları akvaryum temizliğinde yada yavruları ayrı bir akvaryuma aldığımız da suyun 6,5 PH olamsı suyunda 24-30 derece olmasıdır.Aksi bir durumda .ok çabuk olumsuz etkilenip hastalanıp ölebilirler.

Latince adı Pterophyllum scalare olan ve Cichlidae familyasına(Ciklit ailesi) mensup olan melek balıkları Neon , Velifera ve kılıçkuyruk, molly , çöpçü balıkları gibi diğer avcı ve sert olmayan tatlı su balıkları ile ortalama 200 – 250 litrelik akvaryumlarda yaşayabilirler.Yeter ki birlikte yaşadıkları balıklar yutabilecekleri boyutta olmasın.

Share