Son derece geniş bir alanı kapsayan zooloji çeşitli dallara ayrılmıştır.Zooloji Alt bilim dalları şunlardır;
Antropoloji:
İnsanlar üzerinde çalışır.insanların davranışlarını ve yaşamlarını ,insanların evrimsel süreçlerini ve nasıl orjinlendiklerini inceler.
Antrozooloji:
İnsanlar ve hayvanlar arasındaki etkileşimleri ve sosyal ve çevresel bağları inceler.Anthrozoology tabiat bilimleri ve sosyal bilimler arasında bir bağ oluşturur.
Artropodoloji:
Eklembacaklılar üzerinde çalışan bilim dalıdır.Eski yunanca da ‘’Artho=eklem,birleşme yeri’’ ,’’Podos=ayak’’ , ‘logos=logy=bilim’’ kelimelerinin birleşiminden oluşur ve tam tercümesi eklembacaklılar bilimi olarak adlandırılır.
Artropodoloji (Arthropodology) 4 alt bilim dalına ayrılır;
1)Entomoloji 2)Araknoloji 3)Karsinoloji 4)Miyripodoloji
Entomoloji: Arthropodology(Artropodoloji=Eklembacaklılar bilimi) bilim dalının bir alt disiplini olan böcekleri üzerinde çalışan bilim dalıdır.Bu dalda çalışan bilim adamaları Entomolog(Böcek Bilimci) ünvanını alır.
Mirmikoloji:
(Myrmecology)Karıncalar üzerinde çalışan entolomojinin bir alt disiplini olan bir bilim dalıdır.Bu alanda çalışan bilim adamlarına Myrmcologists(=Mirmikolog) denir.
Melitoloji:
(Melittology) bal arılarıda dahil olmak yaklaşık tür sayısı 17,000 olan tüm arıları üzerinde çalışmalar ve incelemeler yapan Entomology(Böcek bilim) bilimdalının bir alt disiplinidir.
Apiyoloji :
(Apiology) Bal arıları üzerinde çalışan bilim dalıdır.Latincede Apiology ‘’Api=arı’’ve ‘’logia=Bilim’’ kelimelrinden meydana gelir.Apiology Melittology bilimdalının bir alt disiplinidir.
Arachnology:
(Araknoloji) Eski yunanca da ‘’arachne=örümcek’’ anlamına gelir.Örümcekler ve akrep ve benzeri hayvanlar üzerinde çalışan bilim dalı.Akrep ve örümcekler ile bunlara benzer canlılara genel olarak ‘’Arachnids’’ adı verilir. Arachnids’ler üzerinde çalışan bilimadamlarına Arachnologist(araklonojist) adı verilir.
Setoloji: (Cetology)
Sistematikte cetacea takımındaki liman yunusgiller(Musurgiller) yunussugiller ve balinagiller gibi deniz memelileri üzerinde çalışan bilimdalıdır.Bu alanda çalışan bilim insanlarına Cetologists(=setalojist) denir.
Malakoloji:(Malacology)
Yumuşakçalarlar üzerinde çalışan fakat daha çok omurgasızlar üzerinde çalışan bilimdalı.
Konkoloji: (Conchology)
Omurgasız kabuklular üzerinde çalışan bilimdalıdır.Bu dalda çalışan kişilere chonchologists adı verilir.
Etoloji:(Ethology)
Hayvanların davarnışları üzerine çalışmalar yapan bilim dalıdır.Bu işi yapanlarada ehhologists adı verilir.
Helminthology: (Helmintoloji)
Solucanlar ve kurtçukları inceleyen bilimsel alan.Bu alanda çalışan bilim adamlarına helmintolog denir.
Herpetoloji: (Herpetology)
Sürüngenler,Amfibiler(karada ve suda yaşayan kaplumbağa ve semenderler)ve Caecilian’ları inceleyen bilim dalıdır.Bu alanda uzmanlaşmış bilim adamlarına Herpetologists(=herpetolog) adı verilir.
İhtiyoloji : (Ichthyology)
Balıklar üzerinde çalışan bilimdalı olup bu alanda çalışan bilim adamlarına ichthyologists denir.
Mammaloji: (Mammalogy)
Memeli hayvanlar üzerinde çalışan bilimdalıdır.Bu alandaki bilim adamlarına mammalogists(=Mammolog) adı verilir.
Nematoloji: (Nematology)
Yuvarlak solucanlar(İpliksi kurtlar) ve nematodlar üzerinde çalışan bilim dalı.Bu dalda çalışan bilim adamlarına Nematologists(Nematolog) denir.
Nöroetoloji: (Neuroethology)
Hayvanların davranışlarını ve sinir sistemleri tarafından kontrol edilen hareket mekanizmalarını karşılaştırmalı ve evrimsel yönden inceleyen bilim dalıdır.Bu alanda çalışan bilim adamlarına Neuroethologists denir.
Ornitoloji: (Ornithology)
Kuşlar üzerinde çalışan bilim dalıdır.Bu alanda çalışan bilim adamlarına Ornithologists(=Ornitolog) denir.
Paleozooloji: (Paleozoology)
Paleontology ve paleobiology bir alt dalı olan hayvan fosillerini inceleyen bilim dalıdır.Bu alanda çalışan bilim adamlarına paleotologists(paleontolog) denir.
Planktonoloji: (Planktology)
Suda yaşayan planktonlar ve mikroorganizmalar üzerinde çalışan bilim dalıdır.Bu alanda çalışan bilim adamlarına planktologists(=plantolog) denir.
Primatoloji: (Primatology)
Primatları (Primates=insansı maymunlar) inceleyen bilim dalıdır.Bu alanda çalışan bilim adamlarına Primatologists denir